Evia

De DSM-5: wie is er nog normaal?

Geplaatst door op in Nieuws

Ik moest bij het lezen van een interview met Allen Frances even denken aan mijn oude leerboek psychiatrie waarin een citaat van J.B. Charles stond: ’Iedereen is gek behalve jij en ik, soms denk ik ook jij bent een beetje getikt’.

Ik hoor u denken: waar gaat dit heen?

Normaal gedrag wordt gebombardeerd tot een psychische aandoening. Dat is volgens de Amerikaanse psychiater Allen Frances het gevaar van de DSM-5, het nieuwe handboek voor de psychiatrie dat half mei verschijnt. Hij denkt dat het boek de weg vrij zal maken voor ‘valse epidemieen’zoals:

  • Driftbuien: Disruptive Mood Dysregulation Disorder (DMDD)
  • Vergeetachtigheid bij ouderen: Minor Neurocognitive Disorder (MND)
  • Vreetbuien: Binge Eating Disorder (BED)
  • Kopzorgen: Generalized Anxiety Disorder (GAD)

DSM-5

Het nieuwe handboek voor de psychiatrie, de DSM-5, maakt dat gezonde mensen een stoornis krijgen aangepraat, aldus verklaarde Allen Frances, een van de makers van het vorige handboek (de DSM-4) in de Volkskrant van zaterdag 13 april jl.

Frances schreef in de jaren negentig de DSM-4, het tot nu toe gebruikte handboek van psychiaters. Het handboek wordt gebruikt om diagnoses bij klachten te stellen. Aanvankelijk was hij trots bij de publicatie, later zag hij dat steeds meer gezonde mensen gediagnosticeerd werden met een psychische aandoening. In de DSM-5, die in mei 2013 verschijnt, wordt de zeepbel volgens Frances nog veel groter gemaakt.

Hij verteld: ’stel dat je geliefde overlijdt en je bent daar kapot van, je slaapt slecht, je eet minder, je hebt de interesse in je werk verloren en dat duurt langer dan 2 weken- wat mij heel normaal lijkt- lijdt je volgens de DSM-5 aan een ‘major depression disorder’. De lat om antidepressiva voor te schrijven, zal lager komen te liggen, kassa voor de farmaceutische industrie’.

Terug naar normaal

Frances heeft naar aanleiding hiervan een boek geschreven (Terug naar normaal, uitgeverij Nieuwezijds).

Frances geeft voorbeelden over hoe milde vormen van autisme in de DSM-4 de gediagnosticeerd werden als asperger en adhd. Excentriciteit en sociale onhandigheid kregen al snel het label Asperger, onrust in de klas en thuis (adhd-hype) werden zo een medisch probleem.

Meer weten?

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over het omgaan met psychische aandoeningen op de werkvloer. De bedrijfsartsen van Evia kunnen u adviseren en bijstaan.

Oorzaken van verzuim

Driekwart van de ziekmeldingen heeft een andere oorzaak dan ziekte. Onze bedrijfsartsen herkennen die en helpen werknemers snel weer aan het werk.

Zelfstandige bedrijfsartsen

De bedrijfsartsen van Evia zijn zelfstandig én geregistreerd. U krijgt geen standaardprocedures maar maatwerk van capabele bedrijfsartsen.

Zieke werknemer duur

Een zieke werknemer kan een werkgever tot 350 euro per dag kosten. Een snelle reïntegratie is dus geen overbodige luxe. Wij kunnen daarbij helpen.

Vraag? Bel ons op 06 - 43 26 4042 of stuur een e-mail